De priesters blijven in de Sint-Katelijnekerk, maar hun broederschap is in behandeling

Vrije vertaling van de franse text. 

ID: 81350854
 BRUSSELS 28/06/2016 18:07 (BELGA)

De Sint-Katelijnekerk blijft open en blijft toevertrouwd aan de priesters van het Broederschap van de Heilige Apostelen, die verder kunnen samen leven in hun fraterniteit tijdens het episcopaat van Monseigneur De Kesel; zo berichtte dinsdag een delegatie van leken die vrijdag om 15:00 uur werd ontvangen door de Aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Een vergadering is voorzien op woensdag met de parochianen van Sint-Katelijne om hen op de hoogte te houden van de inhoud van de besprekingen.

 

De beslissing van 15 juni van Monseigneur De Kesel, om de Fraterniteit niet langer te ontvangen in het aartbisdom Mechelen-Brussel blijft echter gehandhaafd. Verschillende tientallen personen hebben een canoniek bezwaar aangetekend, waardoor de uitvoering van deze uitspraak, voorzien voor einde juni, opgeschort is, zodat er één maand meer tijd is voor dialoog. Indien het aartsbisdom de fraterniteit niet meer canoniek ontvangt , loopt ze het risico om uiteen te gaan.

 

Tijdens de vergadering heeft Monseigneur De Kesel zijn belissing gemotiveerd om zodoende een einde te stellen aan de kritiek van Franse en Belgische bisschoppen die ontevreden zijn dat jonge Fransen aangetrokken worden door de fraterniteit. “Het leven in broederschap – met gemeenschappelijk gebed, leven onder één dak en dienstwerk in samenwerking in een parochie – komt tegemoet aan de verwachting van hedendaagse jongeren om aan hun priesterroeping gevolg te geven,” verduidelijkt Bernard de la Croix die de delegatie van parochianen vertegenwoordigt. Mgr De Kesel zei dat hij bereid is om een bijhuis toe te staan indien een andere Belgische of buitenlandse bisschop de Fraterniteit aanvaardt en er canonieke verantwoordelijkheid voor wil dragen. Op uitnodiging van 200 parochianen heeft hij verzekerd dat hij de parochie zal bezoeken van zodra de gemoederen bedaard zijn.

 

De Fraterniteit van de Heilige Apostelen werd opgericht in april 2013 door Monseigneur Léonard, de vorige aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Ze telt vandaag 22 seminaristen et 6 gewijde priesters, waarvan 5 in België en 1 in het bijhuis van Bayonne in Frankrijk. Meer dan 10 personen bereiden zich voor om de fraterniteit te vervoegen vanaf september, waaronder vele Vlamingen. « De Sint-Katelijnekerk was meer dan 3 jaar gesloten toen de eerste priesters in 2014 aankwamen ; zij hebben de parochie echt doen herrijzen », herinnert Bernard de la Croix zich. « Sindsdien zit de kerk vol, elke zondag « . (INT, GEN, DHO, nl)

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s